Dolar 32,5332
Euro 34,8891
Altın 2.430,91
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 28°C
Az Bulutlu
Kocaeli
28°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 21°C
Cum 20°C
Cts 20°C

Cobot’lar ile yaşayan binalar üretilecek

Cobot’lar ile yaşayan binalar üretilecek
30 Temmuz 2022 08:02
44

Binaların tamamen organik malzemelerden, 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla inşa edileceği, çelik ve beton yapılar yerine, filizlenen yapılar ile donatılan bir dünya cobot’larla mümkün olabilir.

İSTANBUL (İGFA) – Kudüs Tasarım Haftası’nda bir tasarımcı grubunun sergilediği “Büyüyen Mimari” projesi, geleceğin binalarına dair bu yenilikçi bakış açısını gerçeğe dönüştürüyor. Cobot ile gerçekleşen proje, kolaboratif robotların yaratıcı kullanımlarına dair de çarpıcı bir örnek ortaya koyuyor.

İsrail’de gerçekleşen Kudüs Tasarım Haftası’nda, “Büyüyen Mimari” adlı yeşil proje ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Projeyi yaratan tasarımcılar, Universal Robots cobot’una entegre edilen, 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla yeşil binalar üretmenin önünü açıyor. Yazıcıya entegre edilen kolaboratif robot, önceden tasarlanmış dijital dizayna göre hareket ediyor ve hızlı bir şekilde 3 boyutlu şeklin oluşmasına olanak sağlıyor.

Projenin dikkat çekici yönlerinden biri de yazıcının kullandığı hammaddenin tamamen doğal, toprak, tohum ve besin ve stabilizatör karışımından oluşması. Kolaboratif robot ve 3 boyutlu yazıcı baskı işlemini tamamladıktan sonra yapı kendi başına bir hayat kazanıyor, tohumlar filizlenip duvarları yeşil bir cepheye dönüştürüyor. Duvarların içinde sıkışıp kuruyan kökler ise dayanıklı ve güçlü bir yapı malzemesi oluşturuyor. Beton ve çelikten yapılmış bir yapı yerine, topraktan yapılmış ve bir bütün olarak kök salmış mimari yapılar üretmeyi mümkün kılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.