Dolar 32,5194
Euro 34,7897
Altın 2.423,01
BİST 9.728,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 26°C
Hafif Yağmurlu
Kocaeli
26°C
Hafif Yağmurlu
Per 22°C
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 19°C

İklim değişikliği yumurtlamayı da bozdu!

İklim değişikliği yumurtlamayı da bozdu!
6 Mayıs 2022 09:38
46

İklim değişikliği kuşların yumurtlamasını da bozdu. Büyük baştankaralar üç hafta erken yumurtlamaya başladı.

Bu yıl, ormandaki 40 büyük baştankara kuşu kuşağını inceleyen Oxford Üniversitesi’nden Kuş Bilim Uzmanı Dr. Ella Cole, ormanın bazı kesimlerinde yumurtalama dönemi üç hafta erkene kaydığını söyledi.

BBC News Bilim Muhabiri Victoria Gill’in haberine göre, araştırmada, her yuva, her kuş, dişilerin yumurtlaması ve yavruların yumurtadan çıkması kayıt altına alındı. Bu veriler de yumurtlamadaki zamanlama değişimini ortaya koydu.

Dr. Cole “Buradaki baştan karalar aslında, yiyecek zincirinin diğer unsurlarını takip ediyor. Yani başlıca besin kaynakları tırtılların sayısının zirve yaptığı ve tırtılların beslendiği meşe ağaçlarının yeşerdiği dönemi. Tüm bir gıda zinciri ilkbahar aylarının daha erken dönemine kaydı” dedi.

Büyük baştankaraların ortalama ömrü iki yılın biraz altında olduğuna dikkati çeken Dr. Cole ve çalışma arkadaşları özel izinle yuvalara ulaştığını ve her birini işaretleyerek, uçmadan önce bütün yavrulara takip için halkalar taktıklarını söyledi. Araştırmanın uzun ayrıntılı olması ve uzunluğu bazı çok önemli sonuçlar ortaya koyduğunu ifade eden Cole, “2017’de yapılan bir evrim araştırması, Wytham’daki büyük baştankaraların, Hollanda’daki büyük baştankaralara kıyasla daha uzun gagalar geliştirdiğini, bunun da kuş yemliklerini daha etkin kullanabilmelerini sağladığını ortaya koydu. Bu ülkede kuş yemine Avrupa’nın toplamının iki katından fazla para harcıyoruz. Dolayısıyla, bir anlamda evrimsel değişikliğe yol açmış olabileceğimizi görmek kolay” diye konuştu.

Araştırmada ayrıca doğal dünyanın iklim değişikliğine nasıl yanıt verdiğini gösteren sonuçlar da elde edildi.

Büyük baştankara projesine liderlik eden Oxford Üniversitesi’nden Prof. Ben Sheldon “Zamanla üretkenlik ve hayatta kalma güdüsünün nasıl değiştiğini ve göz gibi davranışları inceleyebiliyoruz. İklim değişikliğiyle daha sık görülen aşırı hava olaylarının kuş nüfusunu nasıl etkilediği üzerine çalışmalar yapabiliyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.