Dolar 32,5592
Euro 34,9064
Altın 2.433,78
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 28°C
Az Bulutlu
Kocaeli
28°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 21°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Bursalı girişimci göçük altındakilere hayat verecek

Bursalı girişimci göçük altındakilere hayat verecek
14 Mart 2022 18:03
52

Bursa’da ULUKOZA girişimcisi Ozan Yavuz, ‘Göçük Altında Kalanlara Ulaşma ve Destek Robotu’ projesiyle göçük altında kalanların yaşam sürelerini uzatarak can kayıplarını azaltmayı hedefliyor.

BURSA (İGFA) – Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) girişimcilerinin iş fikirlerini hayata geçirmesine olanak sağlayan ULUKOZA, girişimci Ozan Yavuz’un projesiyle depremde yaşanacak can kayıplarının azaltılmasını amaçlayan projesiyle gündemde.

BUÜ Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Ozan Yavuz, geliştirdiği proje ile göçük altında kalanların yaşam sürelerini uzatarak can kayıplarının daha az olması için çalışmalarını sürdürüyor. 

Ana faaliyet alanının doğal afetler, özellikle de deprem olduğunu belirten girişimci Ozan Yavuz, robotun yumuşak bir yapıya sahip olduğuna dikkati çekerek, “Tam olarak karşılamasa da aslında bir yılan gibi düşünülebilir. Robotumuz göçük altına girerek afetzedeleri tespit edip onlara ulaşacak, görsel ve işitsel iletişim sağlayacak ve göçük altındaki kişinin yerini dışardakilere bildirecek. Ekran aracılığıyla görüntülü iletişimle enkaz altındaki kişilere psikolojik destek sağlanacak. Ayrıca robotumuzun en büyük özelliği, göçük altına sıvı gıda ve ilaç gibi ihtiyaçları ulaştırarak hayati fonksiyonların devam etmesini sağlayacak. Böylece mucize kurtuluşların sayısı artacak. Bunun için göçük altında yaşam sürelerinin uzatılması çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.

‘BİR KİŞİ BİLE ÇOK ÖNEMLİ’

ULUKOZA ile Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Cemal Çakır sayesinde tanıştığını da kaydeden Yavuz, “ULUKOZA mentorleri ile yaptığım görüşmeler, projemin gelişmesine büyük katkılar sağladı. Üzerinde çalıştığımız projeye kaynak olacak bir yazılım, kitap, belge yok. Bu yüzden zorlu bir süreç yürütüyoruz. Başarıya ulaştığımızda robotumuz başka teknolojilerle entegre edilerek geliştirilip, farklı alanlarda da kullanılabilir. Robotumuzu afet anlarında AFAD ile koordineli çalıştırarak maksimum verimliliği sağlamalıyız. Bir kişinin bile hayatının kurtarılmasına katkı sağlamak bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.