Dolar 32,5849
Euro 34,8423
Altın 2.417,24
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 29°C
Az Bulutlu
Kocaeli
29°C
Az Bulutlu
Çar 25°C
Per 21°C
Cum 20°C
Cts 19°C

CHP vekilinden şeker pancarı sorusu

CHP vekilinden şeker pancarı sorusu
29 Ocak 2022 11:10
112

Pancar üreticisinin girdi maliyetlerindeki zamlardan dolayı para kazanıp kazanamayacaklarını kara kara düşündüklerini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Aydın, Bakan Pakdemirli’ye “Şeker pancarı üreticisinin üretime devam etmesi için girdi desteklerinin de artırılması ve en kısa zamanda ödenmesi için bir çalışmanız var mı?” diye sordu.

BURSA (İGFA) – Verdiği önergede Türkiye’nin şeker pancarı üretiminde Rusya, Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra 5’inci sırada yer aldığını, verimlilikte ise 23’üncü sırada olduğunu ifade eden CHP Bursa milletvekili Erkan Aydın, Türkiye’nin pancardan şeker üretiminde dünyada 13’üncü sırada yer alırken yüksek fruktozlu mısır şurubunda ise 10’uncu sırada olduğunu kaydetti.

Türkiye’de IMF ve Dünya Bankası’nın dayatması ile 2001 yılında kabul edilen Şeker Yasası ile şeker üretimini ve buna bağlı olarak pancar üretimini kotaya bağlandığına dikkat çeken Aydın şunları söyledi:

“2021-2022 sezonunda ülke geneli için belirlenen 2 milyon 700 bin tonluk şeker kotası var. Bu kota şeker fabrikalarının kapasitesine göre dağıtılıyor. Her fabrika kendisine verilen şeker üretim kotasına uygun olarak şeker pancarı üreticisi ile sözleşme yaparak pancar ürettiriyor. Bu pancardan da şeker elde ederek piyasaya sunuluyor. Dolaysıyla pancar üretiminde de üretim kotası var. Pancar üreticisi istediği kadar pancar ekemez. Ekse bile satamaz veya kota fazlası ürünü daha düşük fiyata satmak zorunda kalır. 2022 yılı pancar alımı 8 ay önceden açıklandı hem de yüzde 100 civarında artırıldı.”

“PANCAR ÜRETİCİSİNİN KORUNMASI İÇİN KISA VE ORTA VADELİ HEDEFLERİNİZ NELER?”

Yüzde 100 oranındaki fiyat artışının bile çiftçinin kafasındaki endişeleri tam olarak gideremediğine vurgu yapan Aydın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamasına göre Kasım 2021 itibariyle gübredeki fiyat artışının yüzde 120, bir başka önemli maliyeti oluşturan tarımsal sulamada elektriğin fiyatının yüzde 92, tohumun fiyatının yüzde 50 civarında arttığını söyledi. Çiftçinin haklı olarak, bu artan maliyetleri dikkate alarak üretim yaptığında para kazanıp kazanamayacağını hesapladığını dile getiren Aydın, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

“Üreticinin üretime devam etmesi için girdi desteklerinin de artırılması ve en kısa zamanda ödenmesi için bir çalışmanız var mı? Çiftçiyi üretimde tutmak bir çalışma yapmakta mısınız? Pancar üreticisinin korunması için kısa ve orta vadeli hedefleriniz neler? İthalata dayalı tarım politikalarınızı arttıracak mısınız?”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.