Dolar 32,5418
Euro 34,9429
Altın 2.426,49
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 26°C
Hafif Yağmurlu
Kocaeli
26°C
Hafif Yağmurlu
Per 22°C
Cum 20°C
Cts 17°C
Paz 19°C

Covid-19 salgını yeniden tırmanışta

Covid-19 salgını yeniden tırmanışta
23 Temmuz 2022 15:08
80

COVID-19 vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle iç mekân hava kalitesi yeniden gündeme geldi. Çünkü otel, hastane, okul, AVM gibi toplu yaşam alanlarında havada uzun süre asılı kalabilen aerosoller, bulaş riskini artırıyor. British Medical Journal tarafından yayınlanan araştırmaya göre de Covid-19, havalandırma sistemlerinin yetersiz olduğu alanlarda aerosoller yoluyla 2 metre mesafeden dahi bulaşabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) – Dünya Sağlık Örgütü ( WHO), Covid-19 salgınında yeni bir dalganın vaka sayılarında artışa neden olduğunu ve salgının yeniden tırmanışa geçtiğini açıkladı. Yapılan açıklamaların ardından gözler yeniden; otel, hastane, okul, AVM gibi toplu yaşam alanlarına çevrildi. Çünkü kapalı alanlarda havada uzun süre asılı kalabilen aerosoller, bulaş riskini artırıyor. 

Covid-19, 2 metre mesafeden bulaşabiliyor

British Medical Journal tarafından yayınlanan araştırmaya göre; Covid-19, havalandırma sistemlerinin yetersiz olduğu alanlarda aerosoller yoluyla 2 metre mesafeden bulaşabiliyor. Bu nedenle Covid-19’dan korunmak için toplu yaşam alanlarında doğru iklimlendirme sistemlerini ve filtrasyon çözümlerini tercih etmek hayati önem taşıyor. 

“Zamanımızın yaklaşık yüzde 90’ını geçirdiğimiz kapalı mekânlardaki iç ortam emisyonları, insan sağlığını tehdit ediyor” diyen Hifyber Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Çaputçu, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon erken ölüm kaydediliyor”

“Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre, kapalı alanlardaki hava kirliliğinden kaynaklı; astım, kalp hastalıkları ve kanser nedeniyle, dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon erken ölüm kaydediliyor.  Dünyada yaşanan erken ölümler ve Covid-19 virüsünün neden olduğu salgın nedeniyle kapalı mekânların iç hava kalitesi büyük önem taşıyor. 

Kapalı mekânlarda iç hava kalitesini sağlayabilmek için doğru iklimlendirme sistemleri tercih etmenin yanı sıra doğru filtrasyon sistemleri kullanmak gerekiyor. Havanın iklimlendirme sistemleri ile doğru bir şekilde filtre edilerek, hastalık yapıcı bakteri ve virüslerden arındırılmış olarak şartlandırılması, iç mekân hava kalitesinin sağlanmasında öncelikli koşul olarak kabul ediliyor. Çünkü kapalı mekânlarda ki merkezi iklimlendirme     sistemleri (ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri), havayı devir daim yöntemiyle sirküle ettiği için; öksürme, hapşırma, konuşma gibi eylemler ile ortam havasına aktarılan 1-4 mikrometre aralığında olan çok sayıda su damlasıyla  (aerosol)  havada yayılarak, solunum yoluyla bulaş riskini artırıyor. Bu nedenle iklimlendirme sistemleri ile kapalı yaşam alanlarında yüzde 100 taze hava sağlamak hayati önem taşıyor” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.