Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 18°C
Az Bulutlu
Kocaeli
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 20°C

Gebze’deki balıkçılar denizdeki müsilajdan şikayetçi

Gebze’deki balıkçılar denizdeki müsilajdan şikayetçi
1 Ağustos 2021 12:25
438

Gebze’deki balıkçılar denizdeki müsilajdan şikayetçi

Gebze Eskihisar’da balıkçılık yaparak geçimlerini sürdüren vatandaşlar, denize attıkları her ağın müsilaja yapışarak yaklaşık 1 ay boyunca temizleyemiyor. Balıkçılar, bu yüzden bu sene denizin yüzlerini güldürmediğini ve geçinmekte zorlandığını söyledi.

Müsilaj, Marmara Denizi yüzeyinden neredeyse tamamen temizlendi. Ancak denizin altındaki müsilajlar durmakta ve balıkçılara zor günler yaşatıyor. Balık tutma umuduyla denize atılan ağlar, oltalar ve zıpkın ile dalış yapanlar vatandaşlar müsilaj ile kaplanmış bir durumda geri çekiyor. Müsilajın yapıştığı ağların ise temizliği günlerce sürüyor.

Eskihisar bölgesinde balıkçılık yapan Gebze Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Celal İpek, “Deniz taşlarının ve çayırlarının etrafında bulunan deniz ürünlerinin üzeri tamamen müsilaj ile sarılmış vaziyette ve oksijen üretimi yapmıyor. Bildiğimiz üzere bu deniz çayırı denizdeki oksijeni sağlayan, denize hayat veren bölümlerden bir tanesi. Eskiden biz ağlarımızı atınca dipten gelen yengeçler, bu sene müsilajdan dolayı canlı olarak ağlarımızda göremiyoruz. Ağlara vuran yengeçler bile müsilaj yüzünden ölmüş durumda. Denizin dibindeki durumun yetkililer tarafından incelenmesi sonucunda daha vahim bir durumda olduğu herkes tarafından daha iyi anlaşılacaktır.

Ancak kıyı bölgesinde, diplerde canlı bulunmuyor. Önceden istavrit için bu mevsimde ağ atarken, şu anda çamurdan başka hiçbir şey olmadığını görüyoruz. Bu şartlar altında kıyı balıkçılığı yapmak oldukça zor. Çünkü denizin üstleri temizlenmiş olsa da diplerdeki müsilaj oranı çok ağır ve çok yoğun. Ağlarımızı attığımız zaman ağları kaldıramaz durumdayız. Örümcek ağı gibi çevreliyor, ağlar temizlenmiyor. 15 günden beri ağlarımız güneşin altında bekletiyoruz ama hala temizleyemedik. Çünkü öyle bir yapışmış ki bir türlü ağlarımızdan çıkartamıyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.