Dolar 32,3706
Euro 35,0351
Altın 2.323,12
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 24°C
Açık
Kocaeli
24°C
Açık
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 29°C
Pts 31°C

Kocaeli İzmit Belediyesi İpek Böceği Besleme Evi’ni hizmete açtı

Kocaeli İzmit Belediyesi  İpek Böceği Besleme Evi’ni hizmete açtı
20 Mayıs 2022 18:18
45

Tarımsal kalkınma hamleleriyle üreticiye öncü olan, destek veren ve farkındalık yaratmaya devam eden İzmit Belediyesi, ipek böcekçiliğini İzmit’te yeniden canlandıracak İpek Böceği Evi’ni hizmete açtı. Başkan Hürriyet, “Toprağımızın her taşı altın, her taşı ayrı bir değer. Biz bütün imkânlarımızla üreticilerimize alternatif gelir oluşturmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi

KOCAELİ İGFA-  İzmit Belediyesi tarımsal kalkınma, katma değeri yüksek alternatif iş imkânı oluşturmak ve bölgemizde yok olma sürecine giren ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak için harekete geçti. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl dut fidanlarının dikildiği Süleymaniye Mahallesi’nde İpek Böceği Evi hayata geçirildi. İpek Böceği Evi lansman programına İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Bursa Koza Kooperatif Müdürü Faik Ramazan Akyüz, Süleymaniye Mahalle Muhtarı Mustafa Balkan ve çiftçiler katılım sağladı. Programda Bursa Koza Kooperatif Müdürü Faik Ramazan Akyüz, çiftçiler için ipek böcekçiliği eğitimi verdi. İzmit Belediyesinin ektiği dut ağaçlarından toplanan yapraklar ipek böcekleri ile ilk defa buluşturuldu

ÜRETİCİYE EĞİTİM VE UYGULAMA DESTEĞİ

Sakarya Vadisi’nin bir dönem en önemli geçim kaynaklarından biri olan ipekböcekçiliğinin yeniden gündeme gelmesi ve üreticiye, özellikle kadın ve gençlere ipeğin değerini hatırlatmak isteyen Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, ipek böceklerinin temel besin maddesi olan dut ağacı yaprağını yetiştirmek için hazırladığı projenin meyvelerini bu sene toplayacak. 
Dut bahçesi ve ipek böceği evinde üreticilere ücretsiz eğitimler verecek olan İzmit Belediyesi, uygun koşulları sağlayan çiftçilere yetiştiricilik konusunda tecrübe kazanmaları için bu alanda üretim yapma olanakları da sunacak. 

HÜRRİYET, “GÜN GELECEK TOPRAĞIN ZENGİNLİĞİ HATIRLANACAK”

Tarımsal kalkınma hamlelerine bir yenisini ekleyen İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, programda yaptığı konuşmada, “Biz tarımı, toprağı, kentin üretmesini çok önemsiyoruz. Yaşadığımız ekonomik zorluklar, sıkıntılar ve ne yazık ki çiftçinin yaşadığı sıkıntılar gün gelecek gıda krizine sebep olacak. Gün gelecek toprak ve toprağı işlemenin ne kadar büyük ve önemli bir zenginlik olduğunu hatırlayacağız. İşte o günlere varmadan biz de istiyoruz ki bu toprak her anlamda işlensin. Ekonomik olarak insanlara bir gelir kapısı olsun. Bu toprak bu zenginlik boş durmasın. O yüzden de belediyemize ait bütün arazileri bir şekilde ve belli projelerle ekip biçmeye çalışıyoruz. 

“FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yaptığımız çalışmalarla bütün çiftçilerimizi kalkındırmamız mümkün değil ancak bir farkındalık da yaratmaya çalışıyoruz. Daha çok insanı teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu teşviklerden daha çok insanımız faydalansın istiyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş o eski tarım ürünleri de yeniden canlandırılsın istiyoruz. Bunun için de önce pilot uygulamalar yapmaya çalışıyoruz. Önce biz yapıyoruz, deniyoruz ve ortaya bir ürün çıkartıyoruz. Sonra da o ürünü üretmek isteyen çiftçilerimize gerek fide desteği, gerek tohum desteği, gerek gübre desteği gerekse eğitim desteği veriyoruz. 

“BİR SENE ÖNCE KOLLARI SIVADIK”

İpek böcekçiliği çalışmamız da bu gayretten, bu çalışmadan ve bu samimiyetten doğdu. Tarımsal kalkınma, katma değeri yüksek alternatif iş imkânı oluşturmak ve bölgemizde yok olma sürecine giren ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak için bir sene önce kolları sıvamıştık. Geçen sene Koza Birlik ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle buradaki yaklaşık 7 dönümlük araziye 700 adet ichinosa cinsi dut fidanı diktik. Peki İzmit Belediyesi olarak neden dut bahçesi oluşturduk ve ipek böcekçiliği projesine başladık?İpek bildiğiniz gibi çok eski bir tarihi olan dünyanın en değerli  dokuma malzemesi ve dünyada ipekten daha değerli olan dokuma malzemesi de yok. İzmit tarihinde de köylerimize çok büyük zenginlik katmış bir ürünüydü. 

“ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNACAK”

Bu topraklarda yüzyıllar boyunca ipekböcekçiliğinden ciddi kazançlar elde edildi. Ancak zamanla suni ürünlerin de gelmesiyle ipek böcekçiliği gerilemeye başladı ve şu an maalesef ki bitme noktasına geldi. Biz de üreten belediye İzmit Belediyesi olarak buna da bir dur demek istedik. Bir sene önce dut ağaçlarımızı diktik. Bu projeyle, ipek böceği larvalarımızı beslememizle devam edecek, ortaya çıkan kozalar Koza Birliğe verilecek ve nihayetinde ham ipeğin büyük bir kısmı halı bir bölümü de giyim, ev eşyaları, nakış-dikiş malzemesi, ameliyat ipliği olarak bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak. Gayretimiz bunların ufak da olsa bir başlangıcını yapabilmek, farkındalığını oluşturabilmek ve üreticimize alternatif gelir kaynağı sunabilmek. 

“KAR MARJI YÜKSEK BİR ÜRETİM”

İpek böceği yetiştiriciliği çok verimli kar marjı yüksek bir üretim. İki kutu içerisinde 40 bin canlı larva bulunuyor. 30-35 günlük kısa beslenme süresi  ve 30 günde 10 ila 12 bin  lira arasında kazanç sağlayabiliyor. Larvaları, üreticiye Koza Birlik ücretsiz olarak veriyor. Üretilen  kozaları tekrar Koza Birlik alıyor ve üreticinin parası kısa süre içerisinde Ziraat Bankası’na yatıyor. Bu yönüyle de devlet destekli olan ipekböcekçiliği yetiştiriciliği hiçbir pazarlama derdi olmayan, tamamen kooperatifleşmiş ve kazanç garantisi olan katma değeri yüksek bir tarımsal faaliyet.

“ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN”

İpek Böcekçiliği diğer tarımsal faaliyetlere hiçbir yönden engel olmuyor, büyük bir sermaye istemiyor, çevreye zarar vermeden doğal kaynakları koruyor. İzmit’in sahip olduğu tüm kaynakları, unutulan değerleri, terkedilmiş tarımsal faaliyetleri tekrar gün yüzüne çıkarıp ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. Köylerimizdeki hayatı yeniden canlandırıp üretim dışında kalan tarım arazilerini ekonomiye kazandırmak, tarımsal verimliliği arttırmak istiyoruz. Ve bu şekilde de üretim desenini arttırıp, kırsal kalkınmayla birlikte köyden kente göçü tersine çevirmeyi planlıyoruz.

“SAHİPSİZ BIRAKILAN TOPRAKLARA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Özellikle gençlerimiz köylerini terk etmesin istiyoruz. Topraklarına sahip çıksınlar. Sahip çıksınlar ki, bu topraklar da onlara sahip çıksın. Toprağımızın her taşı altın, her taşı ayrı bir değer. Biz İzmit Belediyesi olarak yıllardır sahipsiz bırakılan topraklara sahip çıkmaya çalışıyoruz ve çiftçimize, üreticilerimize destek olmaya, onları asla yalnız bırakmamaya çabalıyoruz. Bahçemiz çok güzel görünüyor. Ben emekçi arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İpek böcekçiliği evimizde bundan sonra bu ürünü yetiştirmek isteyenler için hem bir eğitim alanı hem bir uygulama alanı olacak. Hem de burada kozalarımız yavaş yavaş oluşacak. Bir ay sonra da inşallah ortaya çıkan kozalardan da ipek oluşturmaya başlayacağız. Dut Bahçesi ve İpek Böcekçiliği projemizin bir kez daha bölgemize, üreticilerimize İzmit’e ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz. Biz bütün imkânlarımızla üreticilerimize alternatif gelir oluşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

KARAASLAN, “BÖYLE PROJELERE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, “İpek böcekçiliği bundan 40-50 yıl önce bizim geçim kaynağımızdı. Bugün yok olma aşamasına geldi. İzmit Belediye Başkanımız sağ olsun ipek böcekçiliğini yeniden canlandıracak projeye imza atıyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Geçen yıl ektiğimiz dut fidanlarının bu yıl böyle yeşerdiğini görünce çok mutlu oldum. Böyle güzel projelere hepimiz sahip çıkmalıyız, üretmeye devam etmeliyiz. Hayırlı olsun” dedi.  

AKYÜZ, “ÜRETELİM, ÜRETİMDEN ÇIKMAYALIM”

Bursa Koza Kooperatif Müdürü Faik Ramazan Akyüz, “İpekböcekçiliği Bursa’da başlamış olup 1400’lü yıllara dayanır. Bugün İzmit’te tekrardan hayat buluyor. Biz Koza Birlik olarak bütün bu üreticilerimizi ipek böceklerini yumurtadan çıkmış canlı bir şekilde ücretsiz teslim ediyoruz. Bunun 30 günlük bir besleme süresi var. Kozanızın alım garantisi Koza Birliğe aittir. Devlet de ücretinizi bir iki ay içerisinde Ziraat hesabınıza yatırıyor. Atatürk, “Milli ekonominin temeli tarımdır” der. O yüzden üretelim, üretimden çıkmayalım” şeklinde konuştu.  

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.