Dolar 32,3258
Euro 34,8332
Altın 2.394,20
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 18°C
Hafif Yağmurlu
Kocaeli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 26°C

Sağlık verilerine karşı alınabilecek önlemler…

Sağlık verilerine karşı alınabilecek önlemler…
1 Eylül 2022 09:58
33

Kredi kartı bilgileri ve kişisel bilgiler karaborsada 2 dolara satılıyorken, sağlık verileri 363 dolara kadar satılabiliyor. Bilişim uzmanları, tüm dünyada yaşanan ve vatandaşları olumsuz etkileyen sağlık verisi ihlallerine karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

İSTANBUL (İGFA) – Sağlık kuruluşları tarafından toplanan veya oluşturulan kişisel sağlık bilgileri, siber suçlular tarafından oldukça ilgi görüyor. Infosec Enstitüsü’ne göre, kredi kartı bilgileri ve kişisel bilgiler karaborsada 1-2 dolara satılıyorken sağlık verileri 363 dolara kadar satabiliyor.

Tıbbi kayıtların oldukça değerli olduğunu çünkü siber suçluların, tıbbi koşullardan yararlanıp e-posta, telefon veya SMS yoluyla kişilerin rahatsızlıklarını öne sürerek onları hedef almak için kullanabileceklerini söyleyen Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tüm dünyada yaşanan ve vatandaşları olumsuz etkileyen sağlık verisi ihlallerine karşı alınabilecek önlemlere dikkati çekti.

Özellikle sağlık kuruluşlarının siber direncini artırmak için daha fazla gayret gösterdiklerini söyleyen Akkoyunlu, sağlık kuruluşlarına ait verilerin en az finans sektöründeki şirketlerin verileri kadar korunması ve doğru kurumsal güvenlik ürünlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kişisel sağlık verilerini korumak için; şüpheli bağlantılara dikkat edilmesi,  güçlü parolalar kullanılması,  kullanılmayan hesapların silinmesi,  dijital kimlik koruması kullanılması ve  şüpheli iletişim taleplerine cevap verilmemesini isteyen Akkoyunlu,  sağlık ve diğer kişisel bilgilerin veri ihlaline maruz kalınması halinde ise, panik yapmadan hangi bilgilerinize erişildiğini bulunulmsını ve veri ihlaline uğrayan kurum hangi kişisel bilgilere ne kadar erişildiğini açıkladığında bunu dikkatle takip edilmesini istedi.

Her parolanun benzersiz olması gerektiğine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Akkoyunlu, “Böyle bir durumda bankanızı bilgilendirin ve yakınlarınızı da uyarın. Aynı hizmeti ya da uygulamayı kullanabilecek arkadaşlarınızı uyarın ve önlem almalarını sağlayın” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.