Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli 19°C
Açık
Kocaeli
19°C
Açık
Pts 24°C
Sal 27°C
Çar 20°C
Per 17°C

“Yasadışı ticaretle mücadelede işbirliği şart”

“Yasadışı ticaretle mücadelede işbirliği şart”
14 Aralık 2022 07:46
20

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Yasadışı Ticaretle Mücadele Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Yasa dışı ekonomiyle mücadele toplumun tamamını ilgilendirdiği için kamu kurumlarımız, iş dünyamız ve akademisyenlerin etkin iş birliği gerekmektedir.” dedi.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
“Yasa Dışı Ticaretle Mücadelenin Önemi Konferansı’nda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yasa dışı ekonomiyle mücadelenin kalkınmanın odak noktası olduğunu vurgularken, “Toplumun tamamını ilgilendirdiği için de, kamu kurumlarımız, iş dünyamız ve akademisyenlerin etkin işbirliği gerekmektedir. Yasa dışı ticaret, kapsamlı bir sorundur. En başta kaçakçılıktır, marka-patent ihlalidir, vergi kaçırmaktır. Ülkeleri, kamu maliyesini ve adil rekabet ortamını  bozmaktadır. Halk sağlığına ve toplum güvenliğine de tehdit oluşturmaktadır. Faaliyetlerini yasal zeminde sürdüren  sektörler ve ticaret erbabı açısından da haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır.Yasa dışı ticaret nedeniyle yaşanan gelir kaybı tahmin edildiğinden de fazladır. Sadece buradaki 4 sektörden kaynaklı vergi geliri kaybı 50 milyar TL’yi geçmektedir. Bu da 2021 yılı ÖTV gelirlerinin neredeyse 4’te 1’ine denk gelmektedir. Yani, yasa dışı ticaret, kamu gelirlerinde çok önemli bir kayba neden olmaktadır” dedi.

İş dünyası için en önemli unsurun, aynı şartlarda rekabet edebilmek olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Ancak kayıt dışı kalan şirketler, işini dürüst yapan şirketlerimizin rekabet gücünü önemli ölçüde azaltmaktadır. Bununla birlikte Türkiye; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kayıtlı ekonomiye geçişte çok önemli mesafe kat etmiştir. Ticaret Bakanımız Sn. Mehmet Muş tarafından son zamanlarda alınan tedbirlerlerle birlikte, İçişleri Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız ve kolluk kuvvetlerimiz topyekun bir mücadele halindedir. Dijitalleşen süreçler, bir yandan verimliliğimizi artırırken, diğer yandan kayıt dışı şirketleri farklı metotlar geliştirmeye yönlendirmektedir. Bu nedenle mevzuat düzenlemelerini teknolojik gelişmelerle harmanlamalıdır” diye konuştu.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.